15 oktober 2005

Uporabne spletne strani med vašimi 'favourites'

Mene pa zanima, katere spletne strani, ki bi bile uporabne tudi za širši krog uporabnikov, imate med svojimi zaznamki.

Nekaj mojih je:
- Glosar pedagoških terminov: http://www.ff.uni-lj.si/anglistika/Didaktika/GLOSSARY.htm
- Economics glossary: http://www.bized.ac.uk/glossary/econglos.htm
- online konkordančnik poslovne angleščine: http://ysomeya.hp.infoseek.co.jp/
- ESL - taki in drugačni seznami besedišča: http://iteslj.org/links/ESL/Vocabulary/Lists/
- še ena stran za takšne in drugačne sezname: http://home.ust.hk/~autolang/Libraries%20and%20WordLists.htm
- Chicago Manual of Style FAQ: http://www.chicagomanualofstyle.org/cmosfaq.html

3 komentarji:

Sarolta pravi ...

Kako dobra ideja, Violeta! Ko že omenjaš glosar didaktike, nekaj zanimivih glosarjev sem tudi sama opazila na tem področju. Glossary of basic terms in TEFL studies pri http://www.finchpark.com/courses/glossary.htm) je kar zanimiv kot tudi glosar International Teacher Training Organization pri http://www.teflcertificatecourses.com/tefl-articles/eflteaching-terminology.html). Cambridge International Book Centre ponuja glosar akronimov tule http://www.eflbooks.co.uk/glossary.php). Na tem naslovu http://www.oup.com/elt/teachersclub/articles/fluency?cc=gb pa boste našli glosar terminov, ki so povezani z izobraževanjem jezikovno in kulturno različnih učencev. Čisto ta pravi glosar jezikoslovja pa lahko najdete tule http://www.sil.org/linguistics/GlossaryOfLinguisticTerms/. Všeč mi je tudi Key concepts, ki ga objavlja Oxford University Press v reviji ELT Journal, nekatere pa lahko preberemo tudi v klubu te založbe za učitelje.

Ob vseh teh glosarjih pa se sprašujem, kaj če bi naše društvo pripravilo stran s povezavami do strokovnih glosarjev (s pomočjo naših članov seveda) in se mogoče celo lotilo z vsemi zainteresiranimi člani in nečlani prevajanja kakšnega glosarja, ki bi dobro pokrival področje poučevanja tujega jezika. Wikiji ponujajo odlično okolje za skupne projekte. Kaj menite?

Sasa S pravi ...

Zdravo! Ideja o zbranih povezavah do različnih uporabnih glosarjev se mi zdi super - morda bi poleg vključili tudi druge koristne povezave - npr. strani, z uporabnimi besedili, učnimi gradivi itd. iz tega ali onega področja. Za slušna besedila (splošna angleščina)se mi zdi npr. zanimiva zbirka Englishcaster na http://www.englishcaster.com/. Za potep v ESL cyberspace se mi zdi fajn Dave's ESL Cafe na http://www.eslcafe.com/, ena podobna nova stvar, zgleda tudi spletišče društva World ESL Society na http://www.eslsociety.com.
Glede slovarjev, mi je zelo pri srcu OneLook Dictionary Search na http://www.onelook.com/- zelo praktičen, ker želeno geslo izbrska v vseh mogočih slovarjih in glosarjih naenkrat.
Povezava, ki se mi je v zadnjem času najbolj vtisnila v spomin, čeprav ni neposredno povezana z jezikom ali poučevanjem, je A Day on Earth na http://adayonearth.org/, kolaž takšnih in drugačnih fotografij posnetih 29.9.05, ki so jih prispevali fotografi širom sveta - jaz sem se ob njem kar malo ustavila in zamislila.

Anonimni pravi ...

Violeta, dosti uporabnih naslovov. Jaz kar precej uporabljam Korpus prevodov zakonodaje EU: http://www.gov.si/evrokorpus/ in tudi http://www.webcorp.org.uk/index.html. Še vedno pa se mi toži za Collinsovim Bank of English - ni več dostopen brez plačila. Mogoče bi lahko prišle do njega preko univerze.

Dubravka