31 oktober 2006

SDUTSJ in wiki

Da ne bo pomote: tudi društvo ima svoj wiki, ki je še v beta fazi, kot se temu reče. Za pokušino bom z vami delila sliko prve strani. Če koga zanima sodelovanje pri pripravi in ustvarjanju wikija, naj se mi kar oglasi. Takoj bom poslala osebno vabilo.

PBL in wiki

Vida nas je prijazno obvestila, da bo letos uporabljala wiki pri projektu PBL. Ideji sledim tudi sama. Tako me je zanimalo, ali tudi drugi PBL-jevci po svetu povezujejo to metodo poučevanja z možnostmi, ki jih ponuja sodobna tehnologija. Ne, nisem bila presenečena. :0)

Supporting Reflection and Problem-based Learning through the use of Laulima (Grierson, Wodehouse, Ion in Juster), Online Collaborative Problem-Based Learning of Computer-Mediated Communication Topics (Brenda I. López Ortiz) in Problem-based Learning in an Online Course: A case study so članki, ki povezujejo PBL pristop z uporabo računalniških tehnologij.

Našla sem tudi wikije, ki razlagajo metodo:

Tu so tudi wikiji, ki kažejo delo skupin:

Pozdrav s Krasa

Kaj je tista lepota, ki nas jeseni navdihuje na tem našem Krasu?

So to le moje korenine? Skrivnostna moč kamna? Trdoživost rastlinja? Toplina ruja? Poti, ki venomer vodijo izza ovinka?

Povejte sami.



25 oktober 2006

Novi znanstveni reviji na področju jezika stroke!


Potrebe po publikacijah, ki bi objavljale prispevke s področja jezika stroke, čutijo tudi kolegi drugod po Evropi.

V sosednji Italiji je pred enim letom začela izhajati znanstvena revija ESP Across Cultures. Uredniški odbor je zgleden, prispevki pa so uvrščeni v naslednje baze abstraktov: International Bibliography of the Social Sciences, Linguistics & Language Behaviour Abstracts, MLA International Bibliography, in Translation Studies Abstracts. Stran je verjetno v prenovi, saj podatkov o tem, kje in kako naročiti revijo, ni. Zato pa si lahko brez težav preberete kazala in abstrakte prispevkov.

*****

Danski kolegi tudi pripravljajo novo publikacijo. Poleg LSP & Professional Communication, ki izhaja že od 2001, sedaj planirajo še Language at Work.

Zdi se, da naša Scripta Manent dobiva konkurenco, saj je njihov slogan Bridging theory and practice. Imate prav, je zapisano na spletni strani Scripta Manent. Že eno leto. Za nami pač ne stojijo velika imena in tudi finančnih sredstev ni. Prodajati svoj know-how tudi ne znamo. Boj za obstoj naše revije bo zato težji. Res pa je tudi to, da konkurenca prinaša kvaliteto, h kateri vsi stremimo. Zatorej pozdravimo prihod novih revij in podpirajmo še naprej našo Scripta Manent. Pa ne samo v mislih, tudi s kakovostnimi prispevki in recenzijami.

22 oktober 2006

Rožnato pentljo nosimo tudi mi

Spletni dnevnik našega društva se v glavnem ukvarja s strokovnimi zadevami, ampak mislim, da je prav, da z zapisom obeležimo tudi druga dogajanja v naši ožji in širši okolici.

Mesec oktober je rožnati mesec. Označuje ga namreč rožnata pentlja, ki je znak boja proti raku na dojkah. Prav je, da ga nosi tudi naš blog. Cilj je seveda osveščanje ljudi o tej bolezni. Zato še nekaj povezav za tiste, ki ste pripravljeni o tem kaj prebrati.

Europa Donna - Slovensko združenje za boj proti raku dojk, ki je del širšega evropskega združenja z enakim imenom. Slednja na svoji spletni strani ponuja tudi povezave do drugih mednarodnih združenj s podobnimi cilji. Njihove spletne strani so izjemno bogate z najrazličnejšimi podatki. Ne pozabite, v znanju je moč. Širimo ga!

Za konec pa misel s spletne strani Europa Donna:
Če spremljaš prijatelja, noben ovinek ni predolg.
Lev Tolstoj

17 oktober 2006

Web Quest - nove možnosti

Nekaj zanimivosti za vse tiste, ki vas je Vida Vidmar navdušila za uporabo WebQuesta, in tiste, ki še ne veste.

WebQuest Direct je avstralska spletna stran, ki vam ponuja osnovne podatke o tem orodju, povezave, navodila in podobno. Imam občutek, da je spletna stran še nova, saj je malo webquestov na voljo. Priporočam vam pa obisk tega (je o Avstraliji in zaščiti narave).

Nekaterim bo všeč tudi WebQuests: A Strategy for Scaffolding Higher Level Learning, saj jedrnato razloži, kako lahko webquest pomaga pri razvijanju miselnih procesov (se spomnite Bloomove taksonomije?). Seveda, je na strani, ki nam jo je Vida priporočala.

Bernie Dodge, ki naj bi bil oče webquestov, ponuja nasvete za tiste, ki se želite lotiti kreiranja webquestov.

Za vse, ki ste željni branja na to temo, trije članki Toma Marcha "Why WebQuests?, an introduction", "What WebQuests Are (Really)" ter "The Learning Power of WebQuests". Mimogrede, BestWebquests ponuja tudi ocenjevalno lestvico in povezave do webquestov.

Sporočite nam, ali so spletne strani bile v pomoč.

11 oktober 2006

TESOL Španija

TESOL-SPAIN 30th NATIONAL CONVENTION
9 - 11 March 2007
Donostia - San Sebastian, Spain

"Content and Language Learning - Two Birds, One Stone"

Convention co-ordinator: Joe O'Dowd
email: convention2007@tesol-spain.org

http://www.tesol-spain.org/convention2007/

Presentation Proposal deadline OCTOBER 31st, 2006

Dialang

Jupiiii! Dialang spet deluje. Vsi, ki ste ga želeli namestiti na svoje računalnike, sedaj je prišel pravi trenutek za to. Pazite, da sledite nameščanju po istem vrstnem redu kot to navodila predvidevajo. Če bi slučajno imeli težave z nameščanjem, pišite mi. Skupaj gre lažje.

07 oktober 2006

Slovarji na vaši spletni strani

Merriam-Webster in Cambridge Dictionaries Online ponujata možnost, da okenca za iskanje po slovarjih vključite v svojo spletno stran. Kako? Poglejmo.

Na spletni strani Merriam-Webster Searchbox se morate prvo registrirati, razkriti naslov speltne strani, kjer bo okno slovarja postavljno. Potem je preprosto.

Na spletni strani Cambridge Dictionaries Online Link to us pa najdete HTML besedilo, ki ga preprosto prekopirate in vključite v svojo spletno stran. Izgled lahko preverite spodaj. Mimogrede, okence deluje! :-)


Cambridge Dictionaries Online

04 oktober 2006

Konferenca

5. konferenca European Society for Translation Studies se bo odvijala v Ljubljani med 3. in 5. septembrom 2007. Če ste zainteresirani, abstrakt prispevka lahko pošljete do 1.11.2006.

Več na spletni strani http://www.est2007.si/indico/internalPage.py?pageId=1&confId=2