21 oktober 2008

Znanje tujih jezikov v visokem šolstvu

Vabimo vas, da s svojimi študenti sodelujete pri izvedbi projekta Znanje tujih jezikov v visokem šolstvu.

Cilj projekta: Ugotoviti s kakšnim predznanjem tujih jezikov prihajajo novi študenti v visokošolski sistem.

Opis stanja: Podatka o jezikovnem predznanju ne moremo ugotoviti na podlagi maturitetnih ocen. Ta informacija je za učitelje tujih jezikov ključna za:
  • oblikovanje učnega programa,
  • načrtovanje izvedbe,
  • pisanje gradiv,
  • opravičevanje obstoja tujih jezikov v visokem šolstvu.
Pričakovani rezultati: Podatek o vstopnem znanju študentov bo uporaben za učitelje, študente in Slovensko društvo učiteljev tujega strokovnega jezika (SDUTSJ):
  • učiteljem zagotavlja primerljivost znanja tujih jezikov po standardih skupnega evropskega okvira;
  • učitelji bodo lahko svetovali tistim študentom, ki jim učenje tujih jezikov predstavlja težavo;
  • študentom bo v pomoč pri načrtovanju študija in oceni truda, ki ga bo potrebno vložiti v učenje tujih jezikov;
  • SDUTSJ bo lahko načrtoval dejavnosti za dvig kakovosti tujejezikovnega izobraževanja in oblikovanje kakovostne tujejezikovne politike v Sloveniji.
DIALANG jezikovni test: To je prosto dostopen in brezplačen test, ki določa raven znanja tujih jezikov po merilih skupnega evropskega okvira. Preverjanje traja približno 90 minut (čas reševanja ni omejen). Potrebujemo računalnik in internetni dostop.

Pri projektu lahko sodelujemo, tudi če razmere na naših fakultetah/visokih šolah preverjanja v računalniški učilnici ne omogočajo. V tem primeru študente pozovemo, da si test namestijo na svoje računalnike, sledijo navodilom in sporočijo rezultat SDUTSJ. Pripravili smo spletno stran, ki jim bo pri tem v pomoč. Najdete jo lahko tu: http://www.sdutsj.edus.si/ZnanjeTJ/index.html

Čas preverjanja: oktober - november 2008.

Vabljeni k sodelovanju!

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Sarolta, zanima me, kako gre delo na tem projektu. Koliko je prijavljenih in ali delajo ali ne?

Zgodilo se je, da je prijateljica s FF potrebovala nekaj nasvetov o testiranju jezika. Posadila sem jo pred laptop, da je reševala Dialang in ga s tem 'začutila'. Šele to je odločilo, da bo povedala tudi študentom za ta test in se seveda vanj tudi sama bolj poglobila.

Naslednji primer se je zgodil včeraj v moji bližnji okolici in sem si pomagala s tvojim zapisom v spletnem dnevniku.

Kar želim povedati je, da si začela zelo koristen projekt, čeprav je za marsikoga iz jezikovnega sveta prezgodaj, ker se enostavno ne zaveda, da o tem nič ne ve. Ko 'klikne', pa pomaga tvoja prijazno in enostavno napisana predstavitev, zato verjamem, da bo prišla prav še marsikomu.

Anonimni pravi ...

Sorry, tako dolgo že nisem objavljala komentarjev, da so mi ušli vsi passwordi in sem sedaj kar 'anonimna'.

Melita

Sarolta pravi ...

Draga Melita, hvala ti za te prijazne besede. Saj veš, da vsega tega ne bi bilo, če tvojega navdušenja nad testiranjem ne bi okusila na tvoji delavnici. Stvari se dogajajo počasi - vendar odločno.

Tvoja delavnica o testiranju, ugotavljanje stanja na področju poučevanja tujega jezika stroke, jezikovna politika, preverjanje z Dialangom. Kdo ve, kaj bo še temu sledilo! Prepričana sem, da bodo tvoji naslednji delavnici sledili novi projekti, ki jih ta hip še niti slutimo ne. :)