30 avgust 2009

Uspešnost visokega šolstva?

Na Primorski univerzi pospešeno pripravljajo sistem, ki bo vrednotil nepedagoško delo pedagoških delavcev, s ciljem, da bodo rezultati univerzo popeljali na šanghajsko lestvico najuspešnejših univerz v nekaj letih. Sistem seveda pripravljajo s čisto managerskim pristopom in seveda takšni sistemi delujejo po principu korenčka in palice. Kaj drugega od večine managerjev pač ne moremo pričakovati. (V vmesnem obdobju bodo pač posamezne fakultete finančno povsem podhranjene, ampak vse ima svojo ceno, pravijo, kaj ne?)

Ne bi šla v analizo novega sistema, ne bi ponavljala svojih argumentov proti birokratizaciji univerz in pedagoškega dela, saj realnost kaže, da moje besede nimajo nikakršne teže kljub temu, da jih podpiram z ugotovitvami znanstvenih raziskav. V Sloveniji pač moraš biti nekdo, ki ima položaj in moč, da se verjame tvojim besedam - in takrat se jim verjame, četudi so izmišljene.

Sita sem cesarjev brez oblačil, ki pričakujejo občudovanje veličine svojega ega in od pohlepa izmaličene podobe! Zato dovolite, da navedem dva priznana strokovnjaka, ki imata ugled in znanje. Povesta vse, kar vsi vemo, ampak kar managerji in politiki tako radi pozabijo. Pod njune besede se namreč kadarkoli podpišem. Prav je, da veste zanje tudi vi.
1 komentar:

Vida pravi ...

Ja, Schwartz in Pink povesta naglas, kar vemo in čutimo. Lepo, da zdaj to potrjuje tudi znanost. Upamo lahko, da se bodo stvari spremenile na bolje.