04 oktober 2009

TED

V forumu društva smo že omenjali kratka predavanja, ki se zbirajo na spletni strani "TED - Ideas worth spreading". Glede na to, da se je teh predavanj nabralo že zelo veliko, vam bo mogoče lažje iskati po tematsko organiziranem seznamu na spletni strani Jeffa Mummerta ali še bolje v exhibitu, ki ga je oblikoval Tom Woodward. Tisti, ki imate radi preglednice, tu je še seznam v Google.docs. Povezave do teh strani sem našla v blogu Larryja Ferlazza.

Ostaja pa vprašanje, kako uporabiti ta predavanja v razredu. Na tem področju je narejenega preceh manj. Nekaj idej (predzanje B2 in več):
  • predavanje lahko vključite v svoj blog kot dopolnilo svojemu komentarju (kot sem to naredila v tem blogu že sama)
  • video lahko naložite v svoj moodle in prosite svoje dijake ali študente, da si video ogledajo doma (domača naloga) in pokomentirajo (pisno ali v razpravi naslednjo uro).
  • dijaki/študenti napišejo obnovo vsebine videa. Npr. v predstavitvi Isabelle Allende se skrivajo kar tri fascinantne zgodbe (začetek vsake je označen, če se s kurzorjem približate črti, ki meri čas predstavitve)
  • po ogledu videa dijaki oz. študenti lahko opišejo osebnost govorca: npr. Amy Tan v svoji predstavitvi o kreativnosti, razkrije tudi nekaj o svojem življenju in pogledu na svet, ki nam razkrije, kakšna je kot osebnost
  • iz vsebine predstavitve izluščite idejo in jo oblikujete v navodila za pisanje razpravljalnega eseja. Npr. Benjamin Wallace govori o ceni sreče, Dan Gilbert pa o naših pričakovanjih - prosite študente, da po ogledu videa napišejo esej o sreči
  • bolj zahtevna variacija zgornje ideje: Dan Pinker v svoji predstavitvi o motivaciji pravi, da korenček in palica motivirata le takrat, ko gre za preproste probleme, ki pri reševanju ne zahtevajo bolj zahtevnih miselnih operacij. Idejo lahko aplicirate na področje poslovnega sveta, kjer se finančni sistemi sesuvajo, ker visoke finančne nagrade (korenček) managerjem niso zagotovile dobrih finančnih rezultatov. Lahko jo povežete z učnim procesom in vplivom ocene oz. kreditov na znanje diplomantov
  • desno od videa (v zgornjem desnem kotu) lahko kliknemo na transkripcijo predavanja. Besedilo lahko prekopiramo in natisnemo za naše študente. Besedilo nam seveda omogoča, 1) da obdelamo neznane besede, 2) če kliknemo na del transkripcije, se video premakne tja - lahko ponovno poslušamo del, kjer se določena beseda nahaja. 3) Transkripcija je tudi odlično izhodišče za vaje iz intonacije, ki so prav posebnega pomena pri predstavitvah - študenti lahko na glas berejo transkripcijo in svojo intonacijo poskušajo približati govorčevi (npr. intonacija Dana Gilberta)
  • šest predstavitev lahko gledamo s slovenskimi podnapisi - opozorilo: kar nekaj napak sem zasledila, zato dvomim, da je bil prevod zares pregledan
  • Bill Graziadel ponuja nekaj svojih idej (v glavnem povezave, ki tematiko predstavitve razširjajo in so lahko dobro izhodišče za razprave študentov, ponekod pa tudi vprašanja, s katerimi lahko usmerjamo razpravo študentov)
  • ko poučujemo retorične spretnosti, lahko proučujemo retorične strategije posameznih govorcev, za razpravo pa lahko uporabimo tudi navodila, ki jih prejmejo govorci TEDa. Najdete jih tu.

Vabljeni, da svoje ideje delite z nami.

1 komentar:

Saša pravi ...

http://teachingwithted.pbworks.com/ - tudi strašno fajn!