30 januar 2011

Sociološke teme


The Sociological Images je spletna stran, ki bo prišla zelo prav vsem, ki v svoja gradiva vključujemo družboslovne teme. Na tej spletni strani bomo našli zanimive prikaze, ki pridejo zelo prav pri utrjevanju jezika, s katerim opisujemo prikaze, slikovno gradivo pa tudi vsebine, ki raznetijo debato. Avtorici, Lisa Wade in Gwen Sharp, namreč s kratkimi razpravami slikovnega gradiva poskušata razvijati sociološko razpravo med bralstvom. Njune razprave so še posebej primerne za delo z dijaki in študenti (nekaj idej o didaktični rabi teh gradiv lahko najdemo tu). Avtorici sta se poskusili tudi v pripravi video predavanj, ki lahko pridejo prav tudi pri razvijanju spretnosti pisanja zapiskov ali preverjanju slušnega razumevanja. Opozorita tudi na časopis Contexts Ameriškega združenja sociologov, ki je na voljo tudi v bazi Proquest.

Vsebina prispevkov se sicer v glavnem osredotoča na ZDA (vsaj na prvi pogled se zdi tako), vendar se najdejo podatki tudi še za kakšen drugi del sveta (npr. uporaba opičjih potez v irski karikaturi). Jezik je zahtevnejši (C1 in več), vendar z malce truda lahko krajša besedila hitro prilagodimo tudi ravni B2.
Priporočam.

Tudi New York Times je odličen vir gradiv za sociološke razprave. Marsikatera ima tudi multimedijski prikaz, ki obogati razpravo. Npr. članek z naslovom "For the Unemployed, the Day Stacks Up Differently" in spremljajoča multimedija. Več podobnih člankov in multimedijskih prikazov lahko najdemo tu. Sicer pa lahko najdemo marsikaj koristnega in zanimivega tudi na strani The Learning Network. Precej je koristnih gradiv, ki jih z lahkoto prilagodimo svojim potrebam. Odlično izhodišče za iskanje po temah je tu, pripravljena gradiva za učitelje in dijake/študente so tu, besede dneva pa tu. Stran pa vključuje še vrsto kvizov, povezanih z dnevnimi novicami. Priporočam.

1 komentar:

Vida pravi ...

Hvala, Šarolta. Še posebej všeč mi je New York Timesov obrazec za navezovanje prebranega v članku z vsakdanjim življenjem.