04 januar 2014

Gradiva za razvijanje slušnega razumevanja

Imate prav, gradiv za ravijanje slušnega razumevanja danes načeloma ni težko najti. Če ne drugega, gremo na YouTube in iščemo s pomočjo ključnih besed. Žal nas te velikokrat pripeljejo do gradiv, ki z vidika strokovne relevantnosti in jezikovne ustreznosti niso optimalna in ne pomagajo dosegati ciljev učenja tujega jezika stroke. Ena od spletnih strani, ki ponujajo kakovostna avdio gradiva s precej več potenciala, je Pod Academy, zato zasluži, da jo predstavimo.

Pod Academy je neodvisna in neprofitna platforma, kjer skupina znanstvenikov, novinarjev in tehničnih sodelavcev objavlja podkaste in krajša besedila o novostih in zanimivostih s področja znanosti. Intervjuji z izbranimi znanstveniki so strokovni vendar tudi jezikovno dostopni za nestrokovnjake. Podkasti so priročno razvrščeni v štiri tematkse kategorije: umetnost in kultura, ekonomija in poslovne vede, družboslovne in humanistične vede ter naravoslovje in okoljske vede.

Večino podkastov lahko uporabljate za izobraževalne namene pod pogojem, da navedete avtorje, gradiva uporabljate za nekomercialne (neprofitne) namene in da svoje delo delite naprej pod enakimi pogoji (oz. CC-BY-NC-SA).

Za ilustracijo naj navedem še nekaj novejših tem s seznama. V kategoriji ekonomije in poslovnih ved boste npr. našli dva prispevka o Bitcoinih, prekarnem delu, globalizaciji,...; v kategoriji družboslovnih in humanističnih ved pa o rekreaciji, pismenosti, globalizaciji, odvisnosti in podobno.

Toplo priporočam!

1 komentar:

Saša pravi ...

Hvala, Šarolta - v manj kot minutki našla krasen podkast za popestritev tekočega poglavja. Je super, da so vključene transkripcije, lahko učitelj na hitro pregleda za kaj gre.... študent pa lažje preveri kakšno besedišče, ki zna priti prav. Super!