07 april 2007

CEF in jezik stroke

Ja, par besed o včerajšnji delavnici "Ocenjevanje jezikovnega znanja in Skupni evropski okvir", ki jo je vodila Melita Djurić.

O CEFu smo že vsi slišali, teste smo že vsi sestavljali, ocenjevanje pa tudi poznamo, mar ne? Ampak Melita nam je lepo pokazala, da je tu še mnogo mnogo več! In to dodatno znanje lahko poučevanje in učenje jezika stroke oplemeniti nam in študentom v korist. Dala nam je smernice, nakazala, kam lahko gremo in kako. Pot pa je seveda naša.

Z delavnice smo odšli z odprtimi vprašanji, kar je vedno znak, da je bila delavnica kvalitetna. Odgovore nanje si bomo seveda iskali sami, vsak v svojem specifičnem okolju. Ugotovili pa smo, da pravilo "v slogi je moč" zopet drži, saj lahko v društvu najdemo tiste, s katerimi se o odprtih vprašanjih lahko pogovorimo, izkušnje izmenjamo in si celo priskočimo v pomoč pri pilotiranju testov. Dogovorile smo se tudi za temo naslednje delavnice, ampak o tem kdaj drugič.

Melita, hvala ti.

Še to, naše punce s FDVja so se res potrudile in pričarale prijetno okolje za delo in druženje, zato hvala še njim. Pa tako fajn je bilo srečati kolege, reči kakšno ob štrudlju, pehtranovi potici, slanem pecivu in kavici!

P.S.
Še povezavi, ki sem ju obljubila včeraj. Europass Language Passport, kjer lahko najdete samoocenjevalno lestvico CEFa v jezikih EU, najdete tukaj. Spletna stran, kjer najdete podatke o ILEC, pa je tukaj.

1 komentar:

Saša pravi ...

Jejžeš. Sem bila prepričana, da sem komentirala tole že davno nazaj, ampak očitno je ostalo pri dobremu namenu. Kakorkoli, kljub straaašnemu zamiku od srca hvala vsem - Meliti za čudovito predstavitev in organizatorjem za prijetno vzdušje. Presenečena sem bila nad množico stvari, na katere dosedaj pri testiranju sploh pomislila nisem - pa tako logično vse sodijo zraven. Bi si želela, da bi bili učitelji bolje usposobljeni glede tega, ko zaključimo šolanje...