04 julij 2007

Lexxica

Od 8. - 10. junija sem bila na konferenci Asia TEFL, kjer sem dobila mnogo koristnih informacij, med drugim tudi o učenju besedišča.

Michael Browne, ki od leta 1985 službuje na Japonskem in se ukvarja z raziskavami na področju učenja besedišča, je predstavil svoj prispevek o učenju besedišča tujega jezika s pomočjo novih tehnologij. Kako ugotovimo, koliko besed oz. katere besede poznajo naši učenci ali >študenti in katerih besed se morajo še naučiti? Primeri testov so dosegljivi na naslovu ttp://www.lexxica.com/. Študenti na vprašanje, ali poznajo določeno besedo, samo odgovorijo z da ali ne. Med danimi besedami so tudi izmišljene, ki služijo preverjanju 'resnicoljubnosti' (če študent odgovori z da pri besedi, ki ne obstaja, testiranje ni veljavno). Poglejte same.

Dubravka

1 komentar:

Sarolta pravi ...

Super je tale stran, Duba. Sem razmišljala, če bi se lahko kaj takšnega lahko naredili tudi sami za jezik stroke. Našla sem že nekaj brezplačnih programov, ki omogočajo lastno pripravo takšnih gradiv. Drži pa to, da niti slučajno niso tako lušni. Ko jih sprobam, bom javila.