08 februar 2012

200-letnica rojstva Charlesa Dickensa

7. februarja so ljubitelji del Charlesa Dickensa praznovali 200 letnico njegovega rojstva. Praznovanja so se zvrstila po vsem svetu in zdi se prav, da njegov rojstni dan zabeležimo tudi mi. Njegova dela namreč govorijo o življenju v viktorijanski Angliji, ki ni bilo nič kaj rožnato in lahko, o malih ljudeh, o nenehnih padcih in vzponih. Književnost mu je uspelo približati  tako množicam v viktorijanskih časih, kot tudi množicam v sodobnem svetu od Evrope, Amerike in Avstralije do Azije in Afrike. Zakaj se navdušujejo zanj, vam bodo razkrili Claire Tomalin, Harriett Gilbert, Simon Callow in drugi v BBC-jevi oddaji World Book Club (zvočni posnetek), ki jo je BBC World predvajal preteklo soboto in nedeljo.

Zdi se, da nam dela Dickensa še danes razkrivajo temne strani življenja: ob njegovih delih se zavemo, da svet še danes pozna otroško delo, da so vzponi in padci še danes del življenja, da so ljudje tako dobri kot hudobni, pošteni in goljufi. Sodobni družbi Dickens še vedno kaže ogledalo.

Za ljubitelje video posnetkov še kratek video o življenju Dickensa:


Poročilo o praznovanju pred Dickensovo hišo v Portsmouthu (in še nekatere druge posnetke) si pa lahko ogledate na spletni strani BBC-ja.

Ni komentarjev: