15 december 2012

Creative Commons praznuje 10. rojstni dan!

Zaključuje se desetdnevno praznovanje 10. rojstnega dne organizacije Creative Commons. Na posebni, praznični spletni strani http://10.creativecommons.org/ lahko najdemo kopico koristnih in zanimivih vsebin, ki nam odpirajo pot v svet ustvarjalnosti in zaščite avtorskih pravic. Open Education Resource Foundation je na primer ena od tistih strani, kjer lahko najdemo marsikaj zanimivega in koristnega za učitelje, P2PU pa univerza, kjer se laho naučimo marsikaj koristnega.

Na žalost je Ustvarjalna gmajna, slovenska Creative Commons, nekam tiha ob tem prazniku. Prostovoljcem, ki so doslej toliko naredili, očitno v teh časih zmanjkuje sredstev in moči. Pomagajmo jim širiti to gibanje! Podpirajmo njihovo delo s podporno pasico na svojih spletnih straneh.




Odprimo duri tudi mi in dajmo svoja dela v prosto uporabo! Preprosto je: določimo pogoje, pod katerimi želimo deliti svoje delo z drugimi kar na spletu (več o licencah lahko zveste tu), in prenesimo licenco v svoj dokument ali na svojo spletno stran.

Naš Spletni dnevnik bi npr. lahko imel spodnjo pasico:

Creative Commons licenca

PS
Te dneve praznuje tudi Wikimedia Commons: naloženih imajo že 15 milijonov dokumentov, ki so jim avtorji dodelili licenco CC!

Ni komentarjev: