23 november 2005

Wiaoc05

Ok, malčk o dogajanju na WIAOC 05. Firbec sem pasla v petek, soboto in nedeljo. Zaradi mojih dveh škrateljnov doma sem bila omejena na večerno-nočne ure, tako da sem si sinhrono uspela ogledati le nekaj dogodkov, in sicer:

Enhancing collaboration through chat in ESP: A conversation analysis (D. Gonzáles, L. Esteeves) - predstavili sta izvajanje angleščine za študente arhitekture na Universidad Simón Bulívar, Carcass, Venezuela. Osredotočili sta se na eno od učnih enot, ki je temeljila na skupinskem delu študentov (jigsaw). Polovico ur so izvedli v razredu (f2f) , polovico na daljavo in primerjali potek dela. Prikazali sta nekaj zanimivih ugotovitev, ki govorijo v prid uporabi chata - npr. večja avtonomnost študentov, neprimerno več interakcije med njimi, doslednejša uporaba angleščine, itd. Se kar splača preleteti - zanimivo, jasno, nazorno, uporabno.

Going global with the Webheads in Action (Teresa Almeida d'Eca) - zgodovinski pregled dogajanja v okviru združenja Webheads in Action.

Live Interviews in Voice Chat with Intermediate ESL Students (C. Jones) - tudi zelo prijetna predstavitev uporabe Yahoo Messengerja pri pouku angleščine na Arizona Western Collegu v Yumi, Arizona - tu sem kot prostovoljka tudi sodelovala v enem od kasnejših intervjujev. Študenti v parih ali trojicah intervjuvajo prostovoljce (webheade) iz različnih koncev sveta (avdio konferenca preko Messengerja) in nato zadevo predstavijo in prediskutirajo v razredu. Intervjuvanci - v mojem primeru učitelji ESL iz Afrike, Brazilije, ZDA, Tajske, Švedske in, seveda, Slovenije - pa smo med avdio konferenco s študenti vzporedno kramljali med seboj tekstovno - in bilo je res zabavno.

Skušala sem se udeležiti še diskusije na temo takšnih in drugačnih tehnik online poučevanja, ki je potekala v Breezu, a ga moj ADSL ni uspel dohajati, tako da sem od tega bolj malo odnesla.

Ostalo si bom skušala še ogledati ob priliki. V glavnem, nad celotno zadevo sem straaašno navdušena in toplo priporočam ogled.

1 komentar:

Sarolta pravi ...

To je bilo pa super, Saša. Hvala ti za te opise. Vidim, da si jih bom morala ogledati. Mimogrede, Dafne Gonzales ima nekaj prav zanimivih stvari na svoji spletni strani. Zelo lepo si je zastavila svoj program tujega jezika za študente arhitekture. Projekt, ki so ga študenti naredili, so predstavili tudi na spletu. Priporočam!